Мегленовлашки јазик

Мегленовлашки јазик (локално познат и како Vlăheşte) — романски јазик кој е сличен со влашкиот и со романскиот јазик. Често се смета за дијалект на романскиот јазик.[2] Јазикот се зборува во неколку села во мегленско во Егејска Македонија и во Вардарска Македонија (Влахомеглен), но и во Турција и Романија. Јазикот се смета за загрозен.

Мегленоромански јазик
Vlăheşte
Зборуван во: Грција, Македонија, Романија, Турција[1] 
Регион: Балкан
Вкупно говорници:
Јазично семејство: индоевропски
 италски
  романски
   источноромански[1]
    Мегленоромански јазик
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: roa [романски, друго]
ISO 639-3: id=ruq ruq

Наводи

уреди

Литература

уреди

Надворешни врски

уреди