Источноромански јазици

(Пренасочено од Источни романски јазици)

Источноромански јазици или познати како влашки јазици се група на романски јазици кои се развиле во југоисточна Европа, како првични варијанти на латинскиот јазик.

Источноромански јазици
Географска
распространетост:
Источна Европа (Балкан)
Класификација:индоевропски
Гранки:

Карта на Балканот населен со Романци/Власи.

Јазици уреди