Маунт Рашмор (англиски: Mount Rushmore) е споменик кој се наоѓа во американската сојузна држава Јужна Дакота изработен помеѓу 1927 - 1941. Скулптурени на споменикот се 4 влијателни претседатели на САД: Џорџ Вашингтон, Томас Џеферсон, Теодор Рузвелт, и Абрахам Линколн по повод 150-годинишнината од американска независност.[1]

Маунт Рашмор

Извори уреди

  1. Mount Rushmore National Memorial Архивирано на 23 август 2017 г.. 6 декември 2005.60 SD Web Traveler, Inc. URL accessed on 7 април 2006.