Марко (син на Василиск)

византиски узурпатор

Марк (латински: Flavius Marcus Augustus; починал во август 476) бил син на византискиот генерал и узурпатор Василиск и Елија Зенона. Бил назначен за Цезар во 475 и подоцна унапреден како Август, владеејќи како помлад совладетел на неговиот татко. Биле создадени монети во неговото и името на Лав II. Кога Зенон повторно го окупирал Цариград во доцниот август 476, Марк, со неговите родители, се засолнил во црква. Зенон ветил дека нема да ја пролее нивната крв, па така ги прогонил во Лимнае во Кападокија за подоцна да ги изгладни до смрт.

Марк
Владетел на Византија
Солид од царот Марк со татко му Василиск.
На престол475 - август 476
ПретходникЗенон, симнат
НаследникЗенон, вратен
Починал(а)зимата 476-477
Кападокија
Полно име
Флавиј Марк Август
ДинастијаЛавова династија

Извори и цитати

уреди
  • Elton, Hugh (1998), „Marcus Caesar (AD 475-476)“, De Imperatoribus Romanis, Посетено на 23 March 2012
  • Martindale, John R.; Morris, John (1980), „Marcus 4“, The Prosopography of the Later Roman Empire: Volume II, AD 395–527, Cambridge University Press, стр. 720, ISBN 978-0521201599

Надворешни врски

уреди