Марин Георгиев

Марин Георгиев — македонски револуционер, малешевски војвода на Македонската револуционерна организација.

Марин Георгиев
Todor Ivanov from Vidrare IMARO.jpg
Роден непознато
Стара Загора, Бугарија
Починал 24 април 1903
Лески, Виничко, Бугарија

ЖивотописУреди

Марин Георгиев е роден во Стара Загора и учи во Самоковското железарско училиште. Тој е еден од основачите на тајниот револуционерен кружок "Трајко Китанчев". Во 1900 година е член на терористичка група, која дејствуваше во Малешевско. Кон 1903 година е избран за војвода во Малешевско. Марин Георгиев тргнува со четата на Христо Чернопеев и влегуваа во Македонија преку Ќустендил. Месец дена подоцна биле открини од страна на Турците при што се разврзала борба во близина на селото Лески во која загинува на 24 април 1903 година [1].

ИзвориУреди

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 31.