Манипур е сојузна држава во Индија со површина од 22.327км2 и 2.388.634 жители (сос: 1. јан. 2001). Се наоѓа на североистокот на Индија. Се граничи со индиските држави Нагаланд на север, Мизорам на југ, Асам на запад. Се граничи и со Мјанмар на исток. Меитеите се основна етничка група, а нивниот јазик манипури е службен од 1992. Манипур се смета за чувствителна гранична држава. Странците мораат да имаат специјална дозвола за да влезат во Манипур. Тие дозволи важат само 10 дена и се издаваат со организирани туристички групи.

Манипур
Маnipur -मणिपुर
Држава: Индија
Главен град: Импал
Површина: 22.327 км2
Население: 2.388.634 (2001)
Густина на население: 107 жит./км2
Јазик: манипури
Религија:
Мрежно место: manipur.nic.in
Мапа
Положба на Манипур во Индија
Положба на Манипур во Индија

Проблеми во Манипур уреди

Постојат три главни етнички групи во Манипур. Меитеите претставуваат етничка група, која е мнозинство. За нив се вика дека се Манипури. Седум племиња припаѓаат на Меитеите. Има 29 племиња на планините и поделени се на две главни групи Нагаси и Куку-Чинси. Овие етникуми меѓу себеси пават конфронтации.

Други факти уреди

  • Играта поло потекнува од Манипур. Британските војници ги модифицирале правилата на играта.
  • Лорд Ирвин го опишувал Манипур како "Швајцарска Индија"
 
Поглед на Импал навечер