За други значења, видете Трново (појаснување).

Историски музеj, Мало Трново

Мало Трново

Бугарија Бугарија

Површина ? 2
Население 2 975
(според 2006)
Регистарска ознака А (BG)
Административна поделба Бургаска област
Градоначалник Иван Иванов
Надморска висина 348 m
Мрежно место malkotarnovo.yes.bg
Координати: 41° 59′ С, 27° 32′ И

Malko Turnovo location in Bulgaria.png

Мало Трново (бугарски: Малко Търново) е град во крајниот југоисточен дел на Бугарија, втор најголем граничен премин на бугарско-турската граница во планината Странџа. Целото население се состои од Бугари, и покрај близината на Турција. Сите жители на регионот се потомци на старобугарското население. Природниот резерват „Странџа“ е познат со единствениот растителен и животински свет на Балканот.

Во регионот се ноаѓаат многу археолошки и историски наоди од Тракијците. Во градот постои населба од античко време, исто така археолошки, историски и природонаучен музеј. Претставени се 5 збирки - археологиjа, нова и модерна историја, црковна уметност, етнографија и природа.

Редовни настаниУреди

Bulgaria-Malko Tarnov-00.jpg

Летен универзитет или „експедициjа“ — „Странџа планина и неjното место во влегувањето на цивилизациите Исток — Запад“, организиран од Нов бугарски универзитет, Софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“ и Благоевградскиот универзитет „Неофит Рилски“.

ЛичностиУреди

ГалеријаУреди