Малата писка (латински: fibula) е долга коска латерално сместена од големата писка и заедно со големата писка ја сочинуваат потколеницата.

Мала писка
Позиција на малата писка кај човекот (црвен дел).
Пресек на човечка нога, приказ на малата писка во центарот.
Податоци
Назнаки
Латински(os) fibula
MeSHA02.835.232.043.650.321
TAA02.5.07.001
FMAFMA:24479

Делови уреди

На малата писка се разликуваат:

  • тело (латински: corpus fibulae);
  • горен крај каде се наоѓа главата (латински: caput fibulae), која преку зглобна површина се поврзува со латералниот кондил од големата писка;
  • долен крај наречен глужд (латински: malleolus lateralis), на кој се наоѓа зглобна површина за зглобување со скочната коска од стапалото.

Зглобови уреди

Главата од малата писка се спојува со надворешниот кондил од големата писка и формираат полуподвижен тибиофибуларен зглоб, во кој се можни минимални движења на рамните зглобни површини. Долните краеви од малата и големата писка градат сврзен спој.

Мускули уреди

Најповршински и најразвиен мускул од задната група мускули е триглавиот мускул на листот (латински: musculus triceps surae), триглавиот мускул е составен од двоглав мускул (латински: musculus gastrocnemius}) на листот и листен мускул (латински: soleus). Гастрокнемиусот тргнува со две глави од двата кондили на бутната коска, а солеусот тргнува од двете коски на потколеницата (тибија и фибула).

Галерија уреди

Надворешни врски уреди