Македонија на Летните олимписки игри 2008

Olympic flag.svg

Македонија учесствуваше на Летните олимписки игри 2008 кои се одржаа во Пекинг.

На овие игри, Македонија настапи со 7 натпреварувачи (5 во машка и 2 во женска конкуренција), кои настапија во 5 спортови.

Носач на знамето на церемонијата на свеченото отворање беше кајакарот Атанас Николовски.

На игрите, Македонија не освои ниту еден медал.

Athletics pictogram.svg АтлетикаУреди

Женска конкуренција

Натпреварувачка Дисциплина Прв круг Втор круг Полуфинале Финале
Резултат Место Резултат Место Резултат Место Резултат Место
Ивана Рожман 100 m 12,92 7 не се квалификуваше

Машка конкуренција

Натпреварувач Дисциплина Квалификации Финале
Резултат Место Резултат Место
Реџеп Селман трискок 15,29 37 не се квалификуваше

Canoeing (slalom) pictogram.svg Кајак и кану на диви водиУреди

Натпреварувач Дисциплина Прв круг Полуфинале Финале Вкупно Место
Прва трка Место Втора трка Место Вкупно Ранг Време Место Време Место
Атанас Николовски K-1 слалом 92,63 21 88,56 15 181,19 19 не се квалификуваше 19

Shooting pictogram.svg СтрелаштвоУреди

Натпреварувач Дисциплина Квалификации Финале Место
Резултат Место Резултат Место
Сашо Несторов воздушна пушка од 10 m 558 51 Не однапред 51

Swimming pictogram.svg ПливањеУреди

спортисти Настани Топлински Полуфинале Финале
Време Ранг Време Ранг Време Ранг
Елена Поповска 100 m слобходен стил 59,93 47 не се квалификуваше
Михајло Ристовски 200 m слободен стил 1:57.45 55 не се квалификуваше

Wrestling pictogram.svg БорењеУреди

Машка конкуренција

Борач Дисциплина Квалификации ОсминаФинале Четвртфинале Полуфинале Финале Репасаж
прв круг
Репасаж
втор круг
Бронзен медал Бу
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Противник
Резултат
Мурад Рамазанов до 60 kg Тевфик Одабаси  Турција
'Поб. 3-1
Ким Јонг-ДаеКим Јужна Кореја Република Кореја
'Поб. 3-1
Мавлет Батиров  Русија
Пор. 3-0
не се квалификуваше Зелимхан Хусеинов  Азербејџан
Пор. 3-1
не се квалификуваше

ПоврзаноУреди