Маица е дел од облеката што се носи на горниот дел од телото. Изразот на маицата може да биде кружен или во форма на латинската буква V.

Маица со лого на Википедија

Во основа маицата има сличен облик како кошула со кратки ракави, иако постојат и маици со долги ракави. Маиците се сметаат за помалку формален вид на облека од кошулата.

Маиците обично се изработени од памук, синтетички ткаенини, волна, или мешавина. Најчесто се украсени со некој текст или со слики.

Во некои исламски земји, жените не смеат да носат маица во јавност.

Надворешни врскиУреди