МРТ 1 HD е првиот канал со висока резолуција на Македонската радио-телевизија, кој беше воспоставен во 2012.

Историја уреди

Во 2012 г. со модернизирањето на Македонската радио-телевизија, беше променет системот од аналоген на дигитален сигнал. Со тоа се воспостави и техника за создавање на канал со висока резолуција во Македонија.

Поврзано уреди

Телевизии уреди

Радија уреди

Надворешни врски уреди