МАРХ

македонски медиум

МАРХ — мрежен портал посветен на промоција на македонската архитектура пред пошироката јавност, преку минатите и денешните реализации, проекти, концепти, идеи.

МАРХ
Вид место
Промоција на македонската архитектура
Достапно намакедонски
СопственикФилип Конески
СоздавачФилип Конески
Адресаmarh.mk
Пуштено24 ноември 2014; пред 9 години (2014-11-24)
Тековна состојбаактивен

Почетоци уреди

Официјално страницата е промовирана и пуштена во сообраќај за пошироката јавност на 24 ноември 2014 година. Започнува со 10 категории, хронолошки обидувајќи се да ги селектира објавите низ периоди и пресеци. Запознавањето на домашната јавност со сопствената архитектонска сцена е предизвикот на страницата. МАРХ предизвика внимание, бидејќи е единствен концепт на страна која се занимава единствено со домашната архитектонска сцена, презентирајќи ги оригинално проектите, оставајќи им простор на архитектите сами да одлучат како ќе го презентираат проектот. На тој начин создава архива на оригинални мисли, без непотребна продукција.

Екипа уреди

Во почетоците мрежното место МАРХ е водена од основачот Филип Конески, за по некое време да му се придружат Борис Јурмовски и Мартин Ефремовски. Со зголемувањето на содржината се јавува потреба од млади соработници студенти и се распишува конкурс за соработници. Пријавени се поголем број студенти од државните и приватните факултети, при што се избираат петорица. Избраните соработници се: Софија Стојаноска, Моника Крстевска, Ноеми Чаусидис, Антонио Груевски и Љубен Трајаноски.

Надворешни врски уреди