Луња

род на грабливи птици
Луња
Црна луња
(Milvus migrans migrans)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Соколовидни
(или Јастребовидни, q.v.)
Семејство: Јастреби
Потсемејство: Луњи
Род: Луња
Lacépède, 1799

Луња (науч. Milvus) е род на средноголеми грабливи птици, дел од потсемејството на луњите (Milvinae). Нивната систематика е во фаза на преработка. Има 3-4 вида.

Во Македонија се присутни два вида: црвената и црната луња.[1]

Во фосилните наоди од раниот плеистоцен (пред 1,8 млн до 780.000 години од Убајдија, Израел) сведочат за праисториска луња, наречена Milvus pygmaeus.

Наводи уреди

  • Schreiber, Arnd; Stubbe, Michael & Stubbe, Annegret (2000): Red kite (Milvus milvus) and black kite (M. migrans): minute genetic interspecies distance of two raptors breeding in a mixed community (Falconiformes: Accipitridae). Biological Journal of the Linnean Society|Biol. J. Linn. Soc. 69'(3): 351–365. doi:10.1006/bijl.1999.0365 (HTML abstract)
  • Johnson, Jeff A.; Rick T. Watson, and David P. Mindell (7 July 2005). Prioritizing species conservation: does the Cape Verde kite exist?. Proc Biol Sci. (The Royal Society) 272 (7): 1365–1371. [1]