Луњи

потфамилија на грабливи птици
Црна луња (Milvus migrans)

Луња е општ назив за разни птици од семејството јастреби (Accipitridae) од две потфамилии. Во потесна научна смисла, поимот се однесува на само потфамилијата Milvinae, а во поширока и поопшта смисла, ја вклучува и потфамилијата сиви луњи (Elaninae).

Во Македонија се застапени два вида, обата од родот луња (Milvus): црвена луња (M. milvus) и црна луња (M. migrans).[1]

КласификацијаУреди

 
Црноплеќа луња (Elanus axillaris)

Во митологијатаУреди

Во староегипетската митологија, божицата Изида во разни прилики се претвора во луња за да ги воскресне мртвите.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди