Луксембуршки франк

Луксембуршкиот франк е валута применувана во Луксембург до 1999 година, кога настапило еврото како главна валута во Европа. Луксембуршкиот франк се употребувал и по првата независност на Луксембург.

Луксембуршки франк
franc Luxembourgeois (француски)
Luxemburger Franken (германски)
Lëtzebuerger Frang (луксембуршки)
ISO 4217
КодLUF
Составници
Подединица
 1/100centime (француски)
cent (германски)
Множинаfrancs (француски)
Franken (германски)
Frang (луксембуршки)
centime (француски)
cent (германски)
centimes (француски)
cent (германски)
Симболfr. or F
centime (француски)
cent (германски)
c.
Банкноти100, 500, 1000, 5000, 10000 fr.2 [1]
Монети25c., 1, 5, 10, 20, 50 fr. 1 [2]
Демографија
Корисник/ци Луксембург and
 Белгија
Издавач
Централна банкаBanque Centrale du Luxembourg 3
 Мреж. местоwww.bcl.lu
ПечатарНационална Банка на Белгија4
 Мреж. местоwww.nbb.be
КовачницаНационална Банка на Белгија4
 Мреж. местоwww.nbb.be
Вредност
Врзан соБелгиски франк
ЕРМ
 Од13 март 1979
 Врзан курс од31 декември 1998
 Заменета со €, неготовински1 јануари 1999
 Заменета со €, готовински1 јануари 2002
=40.3399 франци
Инфоутијава ја прикажува последната состојба на валутата пред да биде укината.
1Белгиски франк монетети исто така се користени

2Користени се белгиски банкноти
3 Institut Monétaire Luxembourgeois пред 1998

4Националната Банка на Белгија печатела банкноти за Луксембург.

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди