Белгиски франк

валута на Белгија од 1830 до 2002 година

Белгиски франк, ISO 4217: BEF — поранешно службено средство за плаќање во Белгија. Бил означуван со симболот fr., и бил поделен на 100 сантими.

Белгиски франк
40 белгиски франци (1835)
ISO 4217
КодBEF
Составници
Подединица
1100centime  (француски)
centiem  (холандски)
Centime  (германски)
Множинаfrancs  (француски)
frank  (холандски)[б 1]
centime  (француски)
centiem  (холандски)
Centime  (германски)
centimes  (француски)
centiem  (холандски)
Симболfr.
centime  (француски)
centiem  (холандски)
Centime  (германски)
c.
Банкноти
 Чести100, 200, 500, 1000, 2000 fr.
 Ретки10.000 fr.
Монети
 Чести1, 5, 20 & 50 франци
 Ретки50 сантими
Демографија
Воведена5 јуни 1832
Корисник/циНиедна, претходно:
 Белгија,
 Луксембург (истовремено со луксембуршкиот франк)
Издавач
Централна банкаНародна банка на Белгија
 Мреж. местоnbb.be
ПечатарНародна банка на Белгија
 Мреж. местоnbb.be
КовачницаНародна банка на Белгија
 Мреж. местоnbb.be
Вредност
ЕРМ
 Од13 март 1979
 Врзан курс од31 декември 1998
 Заменета со €, неготовински1 јануари 1999
 Заменета со €, готовински1 март 2002
=40.3399 франци

Белгискиот франк бил воведен во 1832 година, а бил заменет со еврото во 2002 година по стапка од 1 евро = 40,3399 франци.

Во оптек биле монети од 50 сантими, 1, 5, 10, 20, 50 франци и банкноти од 100, 200, 500, 1000, 2000 и 10.000 франци.

Банкноти

уреди
   
   
 
   
   
Постари банкноти
   

Монети

уреди
  20 франци (1865, монета лево)
  20 франци (1871)
    20 франци (1934)
    5 франци (1868)
    5 франци (1873)
    1 франк (1922)
    10 сантими (1906)

Белешки

уреди
  1. На холандски, множината Franken била користена до околу 1920. Подоцна, зборот во еднана Frank бил користен и за множина.

Надворешни врски

уреди