Лудвиг III од Баварија

Лудвиг III (германски: Ludwig Luitpold Josef Maria Aloys Alfried; 7 јануари 1845 - 18 октомври 1921) — последниот крал на Баварија, кој владеел од 1913 до 1918 година. Првично служел во баварската војска како поручник и продолжил да го држи рангот на Оберлејтант (прв поручник) за време на Австро-пруската војна. Влегува во политиката на 18-годишна возраст, станувајќи член на баварското законодавство и жесток учесник во политиката, поддржувајќи ги земјоделските реформи и реформите за право на глас. Подоцна во животот служи како регент и дефакто шеф на државата од 1912 до 1913 година, владеејќи во име на неговиот братучед, Ото. Откако баварскиот парламент го усвои законот што му дозволува да го стори тоа, Лудвиг го симна Ото и самиот го презеде престолот. Тој ја предводеше Баварија во Првата светска војна и го загуби својот престол заедно со другите владетели на германските држави на крајот на војната.

Лудвиг III
Firle, Prinzregent Ludwig.jpg
Лудвиг III од Волтер Фирл
Крал на Баварија
На престол 5 ноември 1913 – 13 ноември 1918
Претходник Ото
Наследник Монархијата е укината
Сопружник Марија Тереза од Австрија-Есте
Полно име
македонски: Лудвиг Луитполд Јозеф Марија Алојс Алфрид
германски: Ludwig Luitpold Josef Maria Aloys Alfried
Династија Династија Вителсбах
Татко Луитполд од Баварија
Мајка Надвојводка Аугуста Фердинанда од Австрија
Роден(а) 7 јануари 1845
Минхен, Кралство Баварија
Починал(а) 18 октомври 1921 (возр. 76)
Шарвар, Кралство Унгарија
Почивалиште Фрауенкирхе, Минхен
Вероисповед Римокатоличка црква