Ловеч (област)

(Пренасочено од Ловечка област)
Ловечка област
Област Ловеч
Карта на Бугарија, Ловечка област е означена
мапа
Админ. центар:Ловеч
Површина:4 128 км2
Население:167 931
Број на општини:8
Регистарска ознака:ОB
Областен Управител:Сурај Велиева
информација

Ловечка област е една од 28-те области на Бугарија. Наоѓа се во северниот дел на замјата во Предбалканот и Стара Планина. Опфаќа површина од 4 128,8 км2 и има население 151,153 луѓе.[1][2][3]

Список на населените места во Ловечка област уреди

Градовите се со удебелен фонт.

Општина Априлци уреди

Велчево, Драшкова Полјана, Априлци, Скандалото, Черневото

Општина Јабланица уреди

Батулци, Брестница, Голјама Брестница, Добревци, Д’бравата, Златна Панега, Мал’к Извор, Орешене, Јабланица

Општина Летница уреди

Горско Сливово, Крушуна, Крпачево, Летница

Општина Ловеч уреди

Абланица, Александрово, Баховица, Брестово, Б’лгарене, Владиња, Горан, Горно Павликене, Гостиња, Деветаки, Дојренци, Дренов, Д'брава, Изворче, Јоглав, Казачево, К’крина, Лешница, Лисец, Ловеч, Малиново, Прелом, Пресјака, Скобелево, Славјани, Слатина, Сливек, Смочан, Соколово, Стефаново, Радјувене, Тепава, Умаревци, Хлевене, Чавдарци

Општина Луковит уреди

Бежаново, Беленци, Дерманци, Д’бен, Карлуково, Торос, Луковит, Петревене, Пештерна, Румјанцево, Тодоричене, ’глен

Општина Тетевен уреди

Брезово, Б’лгарски Извор, Бабинци, Васиљово, Галата, Глогово, Гложене, Голјам Извор, Горното Село, Градежница, Дивчовото, Лозето, Малка Желјазна, Рибарица, Тетевен, Черни Вит

Општина Тројан уреди

Балабанско, Балканец, Бели Ос’м, Белиш, Борима, Врабево, Голjaма Желјазна, Горно Трапе, Гумоштник, Дебнево, Добродан, Д’лбок Дол, Калејца, Ломец, Орешак, Патрешко, Старо Село, Терзијско, Тројан, Черни Ос’м, Чифлик, Шипково

Општина Угрчин уреди

Голец, Драгана, Каленик, Катунец, Кирчево, Лесидрен, Микре, Орљане, Славштица, Сопот, Угрчин

Наводи уреди

Надворешни врски уреди