Литванска Советска Социјалистичка Република

Литванската Советска Социјалистичка Република беше една од советските републики на СССР.

Lietuvos Tarybų Socialistinė Respublika
Знаме на Литванска ССР
Знаме на Литванска ССР
Девиза: Visų šalių proletarai, vienykitės!
Главен град Вилниус
Образувана 21 јули 1940
Во составот на СССР од 3 август 1940
до 11 март 1990
Површина
65 020 км2
11-та во СССР
Население
3 689 000 луѓе (1989)
11-та во СССР
Густина
56,5/км2
6-та во СССР

Таа е образувана е на 21 јули 1940. Во составот на СССР е од 3 август 1940. На 11 март 1990 Врховниот Совет на Литванската Република го прогласува актот на обновување на независноста на Литванија, со коешто се ликвидираа Литванската ССР.

Поврзано

уреди