Линијар е инструмент употребуван во геометријата, техничкото цртање и архитектурата за мерење растојанија или за прецизно цртање прави линии со одредена или неодредена должина. Исто така служи и за мерење димензии во просторот или на некоја површина.

Разноликост на линијари
Училиштен линијар со скала со должина од 30 cm

Линијарот најчесто претставува мало парче пластика во форма на правоаголник на кое на горниот дел е изгравирана скала, која може да биде во сантиметри, милиметри, инчи или др.

Освен пластика, за изработка на линијар може да се употреби и дрво или метал.

ПоврзаноУреди

Предлошка:Алатки