Пенкало — предмет кој остава трага од мастило на подлогата, најчесто на хартија. Има повеќе видови пенкала, а покрај обичното пенкало, познато е уште и течното пенкало кое исто така има мастило, но тоа е потечно отколку кај обичните. Пенкалата најчесто се направени од пластика или од метал.

Евтин вид на пенкало.

Поимот „пенкало“ доаѓа од изумителот на „автоматското наливно перо“ — хрватскиот претприемач од полско-еврејско потекло Едуард Славољуб Пенкала (1871-1922).

ПоврзаноУреди