Лесновски бабјак

Лесновски бабјак
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Астериди
Ред: Усноцветовидни
Семејство: Струпници
Род: Бабјак
Вид: V. lesnovoensis
Биномен назив
Verbascum lesnovoensis
Micevski

Лесновски бабјак или Лесновски лопен (науч. Verbascum lesnovoensis) — локален македонски флористички ендемит од фамилијата Струпници (Scrophulariaceae), кој расте само во околината на Пробиштип, односно Лесновскиот манастир. Опишан е од академик Кирил Мицевски.[1]

НаводиУреди

  1. ФЛОРИСТИЧКИ ДИВЕРЗИТЕТ В. Матевски & З. Левков - Skopje, 2010