Лепчанско писмо

Лепчанското писмо, или познати како роншко писмо (лепчански: อักษรเลปชา) е абугида и официјално писмо за запишување на лепчанскиот јазик. Невообичаено за абугидите, крајните согласките имаат надредни знаци.

Лепчанско писмо
Тип
Abugida
Период
околу 1700–денес
Правец на пишувањеод лево кон десно Edit this on Wikidata
Јазицилепчански јазик
Сродни писма
Матични системи
Изведени системи
лимбуанско писмо
Сродни системи
пагспа
ISO 15924
ISO 15924Lepc, 335 Edit this on Wikidata, ​Lepcha (Róng)
Уникод
Уникоден назив
Lepcha
U+1C00–U+1C4F
[a] Семантичкото потекло на индиските писма не е целосно прифатливо.
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).
Róng manuscript.JPG

ИсторијаУреди

Лепчанското потекнува од тибетското писмо и има некои мјанмарски влијанија. Според традицијара, ова писмо било создадени во почетокот на 18 век од принцот Пјагдор Намгјал од тибетската династија Сиким или од научникот Тикунг Мен Салонг во 17 век. Раните лепчански ракописи биле пишувани вертикално, што е кинески принцип. Подоцна правецот се сменил во хоризонтална положба, но буквите биле завртени за 90 степени од првичните облици.

ТипологијаУреди

 
Лепчанските согласки во првичната положба.

Лепчанскиот денес се пишува вертикално. Како и кај останатите абугиди, вградената самогласка 'а' е приситна кај сите знаци за согласки, а останатите самогласки се пишуваат со надредни знаци. Пред согласката се пишуваат 'и' и 'о', по согласката се 'а' (вградена) и 'у' и под согласката е 'е'. Должината се бележи над почетната, како и на крајната согласка. Почетните самогласки се пишуваат врз нулта согласка.

УникодУреди

лепчанско писмо[1]
Unicode.org
  0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+1C0x
U+1C1x
U+1C2x
U+1C3x ᰿
U+1C4x
Белешки
1.^ Според верзија 6.1

НаводиУреди

  • Leonard van der Kuijp, The Tibetan Script and Derivatives, in Daniels and Bright, The World's Writing Systems, 1996.

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди