Лајош Зилахи, (Наѓсалонта, Трансилванија, 1891 - Нови Сад, Србија, 2 декември 1974 еден од водечките, ако не и најчитаниот прозен унгарски поет од дваесеттиот век.

Лајош Зилахи во 1935 година

Студирал во Будимпешта пред да замине на фронт во текот на Првата светска војна. За своите искуства од боиштатат потресно сведочи во романот „Заробеници“ (унгарски јазик:Két fogoly). Негово најпознато дело е „Арарат“, дел од трилогија.

Во неговите дела провејува духот на аристократска Унгарија, односно Аустроунгарија.