Жан Батист Ламарк

(Пренасочено од Ламарк)
Портрет на Ламарк

Жан Батист Ламарк (француски: Jean-Baptiste de Lamarck; 1 август 1744 - 18 декември 1829), француски природонаучник и филозоф, основач на учењето за развитокот на живите суштества.

Според Ламарк, живите суштества ја менуваат структурата и некои органи, зависно од животните потреби, а потребите се менуваат со промена на околината.

ПоврзаноУреди