Лагуна Колорада

Лагуна Колорада (шпански: Laguna Colorada - „црвена лагуна“) е солено езеро на југозападниот дел на боливското алтиплано, кое со националниот парк „Едуардо Авароа“ се блиску до границата со Чиле.

Црвената Лагуна
Laguna Colorada
Pukaqucha
Црвената Лагуна Laguna Colorada Pukaqucha - Фламинга во лагуната Коронада
Фламинга во лагуната Коронада
Место Потоси, Боливија
Координати 22°11′55″S 67°46′52″W / 22.19861° ЈГШ; 67.78111° ЗГД / -22.19861; -67.78111
Вид солено езеро
Земји во сливот Боливија
Најг. должина 10,7 км
Најг. ширина 9,6 км
Површина 60 км²
Прос. длабочина 35 см
Најг. длабочина 1,5 м
Брежна должина1 35 км
Надм. височина на површината 4.278 м
1 Брежната должина не е добро утврдена мерка.

Езерото има острови од боракс, чии бели бои прават вонсериски контраст со езерските црвенио води. Езерото има црвена вода поради црвените седименти и пигментацијата на некои алги.

Лагуна колорада е едно од Рамсарските места од меѓународна важност и дел од Рамсарска конвенција потпишана во 1971. [1]

Целата езерска околина е населена со неколку видови на фламинга.

ПоврзаноУреди


НаводиУреди