Кунг-фу

боречка вештина
(Пренасочено од Кунг фу)

Кунг-фукинеска боречка вештина, која истовремено претставува и духовна и физичка дисциплина. Се практикувала од времето на династијата Зу (1111 — 225 година п.н.е.). Нејзините пропишани положби и акции се засновани на внимателно и детално набљудување на човечкиот скелет, мускулната анатомија и физиологијата, а голем број од движењата на кунг-футо претставува имитација на боречките стилови на животните. Боречките техники во кунг-футо личат на оние од каратето и теквондото. Само дисциплината е силно нагласена. Кунг-фу се изведува во вид на вежби што се слични на тај чу чуанот.[1]

Кунг-фу како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Наводи

уреди
  1. Британика Енсиклопедиски Речник (Книга 5). Топер, МПМ, Скопје, 2005, стр. 105-106.
  2. Очудувања #1 #2 (кратки раскази). Скопје: Бегемот, 2018, стр. 45-46.
  3. YouTube, Blondie Kung Fu Girls 1976 (пристапено на 8.2.2017)
  4. IMDb, Kung Fu Panda (2008) (пристапено на 8.2.2017)