Крумперк

замок во Словенија

Крумперкзамок во Горјуша, недалеку од Домжале, Словенија[1]. За првпат се споменува, а се верува и дека тогаш бил изграден во текот на 13 век. Во текот на својата историја замокот бил во сопственост на повеќе семејства како грофовите на семејството Рабенсбергс, Крутберг, Рушбак итн.

Крумперк
Grad Krumperk
Изглед твгрдината
Карта
Општи податоци
ГрадГорјуша, Општина Домжале
ЗемјаСловенија

По Втората светска војна, замокот бил национализирани претворен во болница за ранетите воени офицери. Во 1953 година, бил даден на Општина Домжале. Денес, замокот е предмет на денационализација постапка, и е во прилично лоша состојба.

Наводи

уреди
  1. Leksikon občin kraljestev in dežel zastopanih v državnem zboru, vol. 6: Kranjsko. 1906. Vienna: C. Kr. Dvorna in Državna Tiskarna, p. 19.