Крокодил (се чита и како Шендјв[1]) е привремено име на еден претдинастички владетел, кој можеби владеел за време на епохата Накада III. Неколку наводни натписи на мастило што го покажуваат неговото име се исцртани многу немарно, а читањето, и со тоа целото постоење на кралот „Крокодил“ се многу спорни. Неговиот гроб е непознат.

Крокодил
Shendjw
Црн натпис од Таркан, Египет
Фараон на Египет
Владеелc. 3170 BC, Прединастички Египет
ПретходникНепознат
НаследникНепознат
ЗакопанTT 1549

Извори за името уреди

Предложеното постоење на фараонот Крокодил е засновано врз есеи на Гинтер Дрејер и Едвин ван ден Бринк. Тие се убедени дека Крокодил бил локален крал кој владеел во регионот на Тархан. Според Дрејер, името Крокодил се појавува во натписи со црно мастило на изгорени листови од глина и на неколку запечатени слики пронајдени во гробницата ТТ 1549 во Тархан и гробницата Б-414 во Абидос. Тој гледа крокодил што ползи и јаже под него, и го чита Шендјв („надмоќниот“).[1] Ван ден Бринк мисли слично и го чита исто така Шендјв, но гледа само големосвиткано јажево внатрешноста на серехот.[2]

Владеење уреди

Речиси ништо не е познато за владеењето на Крокодил. Ако постоел, Тархан е можно да бил негов главен град, каде што бил ископан неговиот гроб. Драјер го датира неговото постоење кратко време пред кралевите Ири-Хор, Ка и Нармер.

Еден интересен артефакт што веројатно го прикажува кралот Крокодил, бил пронајден во Хиераконполис во таканаречениот Главен депозит. Артефактот е парче од скршена глава на жезло која покажува траги од еднаш завршена релјефна сцена. Конзервираниот дел од релјефот го покажува главата и горниот дел од торзото на фигура во внатрешноста на павилјон. Фигурата носи Црвена круна од Горен Египет, наметка и пламен. Непосредно пред лицето на кралот се видливи траги од златна розета (прединастички грб на кралевите) и одреден хиероглиф. За жал, сите освен хиероглифот се оштетени, оставајќи простор за толкувања. Главните египтолози сметаат дека знакот е или име на кралот Крокодил или на крал Шкорпија II.[3]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Гинтер Дрејер: Хорус Крокодил, од Гегенион династија 0 .
  2. Едвин ван ден Бринк: Делта на Нил во транзиција - од 4 - 3 милениум п.н.е.
  3. Барбара Адамс: Античка Хиераконполис .