Кралство Илирија — составна земја на Австриското Царство од 1816 до 1849 година, држава наследничка на Наполеонските Илирски провинции, повторно освоена од Австрија во Војната на Шестата коалиција и обновена според Завршниот акт на Виенскиот конгрес. Неговиот административен центар бил во Љубљана (официјално германски: Laibach)

Кралство Илирија
Königreich Illyrien (Германски)
Ilirsko kraljestvo (Словенечки)
Regno d'Illiria (Италијански)
Kraljevina Ilirija (Хрватски)

1816–1849
 

 

Знаме Грб
Местоположба на {{{common_name}}}
Кралството Илирија во рамките на Австриското Царство (1822-1849)
Главен град Љубљана
Јазици Латински
Италијански
Сицилиски
Уредување Кралство
Крал
 -  1848–1849 Франц Јосиф (последен)
Историја
 -  Виенски конгрес 3 август 1816
 -  Револуции од 1848 година 8 декември 1849

По револуциите од 1848 година, кралството било распуштено и поделено на австриските земји Крањска, Корушка и Австриското приморје.