Кралска академија на сликарството и вајарството

Кралска академија на сликарството и вајарството (француски: Académie royale de peinture et de sculpture) — ликовна академија во Париз основана во 1648 по урнек на италијански примери како Академијата „Св. Лука“ во Рим. Во Париз веќе постоела истоимена академија, која била градски уметнички еснаф како и секој друг Лукин еснаф во Европа. Академијата имала за цел да ги професионализира уметниците што работеле на дворот и да им додели уверенија кои ги немале уметниците од Лукиниот еснаф.

Биста на сликарот Шарл Лебрен — влијателен раководител на академијата

Во 1661 на чело на академијата застанал Жан Батист Колбер кој ги ставил уметностите во улога на величење на кралот Луј XIV. Почнувајќи од 1683, академијата го достигнала врвот на моќта под диктаторското раководство на Шарл Лебрен кој воспоставил хиерархија на членовите и строг систем на обука и образование. Во 1749 во рамките на академијата е основана Школата за ученици под покровителство (École des Élèves Protégés) како тригодишна специјалистичка школа наменета добитниците на Римската награда, со цел да бидат што подобро обучени за нивниот престој во Рим.[1]Меѓу алумните на оваа школа се вбројуваат Пјер Жилјен, Жан Гијом Моат и Жан Жозеф Фуку.

На 8 август 1793, револуционерниот Национален конвент ја укинал академијата, заедно со сите други академии и книжевни друштва од национален карактер.

Во подоцнежниот период академијата го добила името „Академија на сликарството и вајарството“ (Académie de peinture et de sculpture) и надлежноста врз Француската академија во Рим, сместена во Вила Медичи (осн. 1666), која им дава можност на особено надарени уметници да учат во Рим. Во 1816, кон академијата се споила со Музичката академија (осн. 1669) и Архитектонската академија (осн. 1671), образувајќи ја Ликовната акдемија (Académie des beaux-arts), една од петте академии на Институтот на Франција.

Некои академици Уреди

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

Надворешни врски Уреди

Координати: 48°51′26.22″N 2°20′12.96″E / 48.8572833° СГШ; 2.3369333° ИГД / 48.8572833; 2.3369333