Кралица Елизабета (архипелаг)

Кралица Елизабета — најсеверната островска група од Канадскиот Арктички Архипелаг, ги опфаќа сите острови со северна географска должина 74 степени 30 минути, вклучувајќи ги помалите архипелази Пари и Свердруповите Острови. Островите, од кои најголеми се Елсмир, Мелвил, Девон и Аксел Хајберг и вкупно зафаќаат површина од 390.000 км2.

Кралица Елизабета острови, северна Канада.

Историја уреди

Најверојатно за првпат биле посетени од Викинзите пред околу 1000 години. Биле само делумно истражени(1615-16) од англиските морепловци Вилијам Бафин и Роберт Бајлот. Островите, кои административно поделени меѓу Северозападните Територии и Нунавут, го добиле името во 1953 г. во чест на кралицата Елизабета II.

Поврзано уреди