Которска тврдина


Которската тврдина се наоѓа во Котор, Црна Гора. Во текот на 11 век, градот се наоѓал во составот на Зета под власта на Михаило Воиславлевиќ а подоцна и под Династија Немањиќ. По 1370 година тврдината односно градот бил заземен од страна на унгарскиот крал Лајош I Анжујски, а подоцна повторно била заземена од страна на Стефан Твртко I Котроманиќ. Во 1420 година, градот бил заземен од страна на Венецијанската република.

Которска тврдина
Old Kotor.jpg
Општи податоци
ГрадКотор
ЗемјаЦрна Гора