Коскената срж или коскена срцевина е сунѓересто ткиво со кое се исполнети шуплините во коските.

Коскена срж
Поедноставен приказ на клетките во коскената срцевина
Податоци
Назнаки
ЛатинскиMedulla ossium
MeSHD001853
КодTA A13.1.01.001
TAA13.1.01.001
FMAFMA:9608

Функција

уреди

Таа е фабрика на крвни зрнца. Таа испушта крвни зрнца во крвотокот кога тие ќе се развијат и кога телото има посебна потреба за нив. Во здраво тело, коскената срж ги создава повеќето од трите вида на крвни зрнца. Тие се:

Созревањето и развојот на крвните зрнца внимателно се контролира за да може да се создаде точниот број на секој вид на зрнца за телото да биде здраво. Секоја секунда се создаваат милиони црвени и бели крвни зрнца.

Клетките остануваат во коскената срж сè додека не се доволно созреани за да можат да се движат во крвта и соодветно да ги извршуваат различните функции што ги имаат. Прераното слевање на неоформени крвни зрнца од коскената срж во циркулаторниот систем е бид на рак т.е., леукемија.