Косара била македонска владетелка и жена на цар Самоил. Се омажила околу 970 година.

Косара
Царица на Средновековна Македонија
Нејзиното височество, сопруга на императорот и владетелот на Словените[1]
Сопруг Цар Самоил
Деца
Теодора Косара
Мирослава
Гаврил Радомир
Роден(а) средина на 10 век
Византија
Починал(а) Unknown

Според преданијата таа потекнува од градот Драч. Нејзиното име „Косара“ потоа станува познато во Македонија и Самоиловото царство, но најмногу е користено од припадниците на семејството на Самоил.

Косара како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Косара се јавува како тема во бројни дела од областа на уметноста и популарната култура, како:

НаводиУреди

  1. Балкански битки и кралеви во средновекието, Филаделфија, 1978, стр. 23
  2. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 129.