Корејски Залив или Западнокорејски Залив (кинески: 朝鲜湾, трскр. чаосјен ван; корејски: 서조선만, трскр. саџосанман) — северен крак на Жолтото Море,[1] помеѓу покраините Љаонинг во Кина и Северен Пјонган во Северна Кореја.[2]

Корејски Залив
Корејскиот Залив на карта
Корејскиот Залив на карта
Севернокорејски назив
чосонгул서조선만
ханча西朝鮮灣
МекKјун–РајшауерSŏjosŏn-man
прер. роман.Seojoseon-man
Јужнокорејски назив
хангул서한만
ханча西韓灣
прер. роман.Seohan-man
МекKјун–РајшауерSŏhan-man

Заливот е одделен од Бохајското Море со полуостровот Љаодунг, на чиј јужен крај се наоѓа градот Даљен.[3][4]

Во заливот се влева реката Јалу (Амнок), која ја исцртува границата помеѓу Кина и Северна Кореја, и тоа помеѓу градовите Дандунг во Кина и Синујџу во Северна Кореја[5][6]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, Third Edition. Springfield, Mass.: Merriam-Webster. 1998. стр. 605. ISBN 0-87779-546-0.
  2. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, Third Edition. Springfield, Mass.: Merriam-Webster. 1998. стр. 606. ISBN 0-87779-546-0.
  3. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, Third Edition. Springfield, Mass.: Merriam-Webster. 1998. стр. 647. ISBN 0-87779-546-0.
  4. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, Third Edition. Springfield, Mass.: Merriam-Webster. 1998. стр. 300. ISBN 0-87779-546-0.
  5. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, Third Edition. Springfield, Mass.: Merriam-Webster. 1998. стр. 1321. ISBN 0-87779-546-0.
  6. Merriam-Webster's Geographical Dictionary, Third Edition. Springfield, Mass.: Merriam-Webster. 1998. стр. 1092. ISBN 0-87779-546-0.


39°N 124°E / 39° СГШ; 124° ИГД / 39; 124