Конак (турски: konak) ― име за куќа во Турција и на териториите на поранешната Отоманска Империја, особено онаа што била користена како службено престојувалиште.

Драчкиот кралски дворец или Драчки конак.
Амиџин конак, во Крагуевац, Србија.

Поврзано уреди

Наводи уреди