Комити (бугарски Комити, српски: Комите, романски: Comitagiu, грчки: Κομιτατζής, plural: Κομιτατζήδες, турски: Komitacı, албански: Komit) или членови на Комитетот се учесниците на бунтовничките банди (чети) кои оперирале на Балканот особено при крајот на Отоманското Царство. Тие се бореле за ослободување од турската управа, а најпознати биле комитите кои биле дел од ВМРО (Автономистичка).

Комитите како тема во уметностаУреди

НаводиУреди

  1. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 78.