Кога светот врисна

(Пренасочено од Кога светот вресна)

„Кога светот врисна“ е приказна напишана од страна на Сер Артур Конан Дојл. Објавена е за првпат во Liberty Magazine, на 25 февруари и на 3 март 1928 и е дел од серијалот за Професор Челенџер. Професорот Челенџер со машина копа во длабините на земјата. Тој со тоа бушење разбудува огромни суштества кои ќе му ја уништат машината.

„Кога светот врисна“  
АвторСер Артур Конан Дојл
Наслов на
оригиналот
When the World Screamed
ЗемјаОбединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалПрофесор Челенџер
Жанр(ови)научна фантастика
Издадена1928