Кобрите се змии отровници од семејството Elapidae. Тоа е колективно име за цела низа разни видови змии од ова семејство, класифицирани во различни генерации.

Предна страна
Задна страна
Кралска кобра
Пустинска кобра

ГрадбаУреди

Нивната големина се движи од околу 60 сантиметри до 5 метри, но најчесто возрасните се околу 2 метри. Овие змии се најпознати за тоа што можат да го шират вратот за да формираат совршен меур.

ЖивеалиштеУреди

Природното живеалиште е сосема разновидно. Некои видови живеат во пустините, а другите во тропски дождовни шуми, како и други живеалишта во Африка и Азија. Многу често тие живеат во близина на човечки населби, па често постои заеднички контакт.

ОтровностУреди

И покрај нејзината голема и злогласна репутација, каснувањето од страна на кобрата ретко завршува со смрт кај повредениот. Некои истражувања покажуваат дека дури и околу 50% од каснувањата се без отров, тоа се т.н. „суви каснувања“. Каснувањето е смртоносно во само 10% од случаите, но опасноста е различна од вид до вид. Некои видови се многу поопасни од другите. Забите им се релативно мал. На пример, кобрата Ројал има заб долг само 1 сантиметар. Исто така, каснувањето на кобрата е многу побавно во споредба со каснувањето од страна на други опасни змии. Сепак, секое каснување треба да се зема многу сериозно (како потенцијално смртонососно), и треба да се побара лекарска помош што е можно поскоро. Смртта обично се јавува во рок од 2-6 часа, но ако отровот се инјектира директно во вената, може да се случи за помалку од еден час.

Најпознати видовиУреди

 
Египетска кобра

Во областа на Јужна Азија и Југоисточна Азија живее кралската кобра, која е најголемата змија во светот. Просечната должина им е 4,5 метри. Бидејќи живее само во шумските предели, ретко доаѓа во контакт со човекот, така што бројот на каснување на оваа змија е многу мал. Најчесто каснувани се дресерите на овие змии во Мјанмар и Тајланд. Иако нејзиниот отров не е токсичен и нивната сила е значително послаба од многу други змии, нејзиното каснување е многу опасно.

Поради специјалното труење со токсични заби, некои кобри може да плукаат отров на растојание од 2 метри и на тој начин да се бранат од напаѓачите. Отровот има многу иритирачки ефект врз очите, и ако не се мие веднаш, може да доведе до слепило. Особено во овој атрибут на четири видови на африкански кобри: црноврата кобра , Мозамбик кобра , црвена кобра и Јужноафриканска кобра.[1]

Исто така позната е египетската кобра ("Наџа хајде"), која има еден од најсилните отрови од сите кобри, па затоа нејзиното каснување често е смртоносно. Се верува дека египетската кралица Клеопатра VII извршила самоубиство или била убиена од каснувањето на оваа змија. Оваа кобра, исто така, за време на древниот Египет, била симбол на Долен Египет и го претставувала огнот на богот Ра.

НаводиУреди

  1. Broadley, Donald G.; Baldwin, Andrew S. (2006). „Taxonomy, natural history and zoogeography of the Southern African shield cobras, genus Aspidelaps (Serpentes: Elapidae)“ (PDF). Herpetological Natural History. 9.