Кирил Иванов

Кирил Костадинов Иванов, роден во 1942 година, е македонски национален деец и публицист од Пиринска Македонија, Бугарија.

Живее во градот Сандански. Припадник на организацијата ОМО Илинден, тој е активен борец за човекови права на македонското малцинстово во Бугарија. Во организацијата учествува уште од нејзиното создавање. 1991 година при собирање потписи за заштита правата на Македонците е тепан од бугарската полиција при што одвај не му истекло едното око.[1] Заедно со членовите не ОМО Илинден Владимир Иванов Коцелов, Димчо Димитров Христов и Ангел Георгиев Шаров во 1999 година покренуваат тужба против Бугарија пред Европскиот суд за човекови права и го добиваат делото.[2]

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди