Керстин Марта Тиделиус (шведски: Kerstin Martha Tidelius; 14 октомври 1934 - 15 февруари 2023) — шведска глумица.

Родена е во Стокхолм. Работела главно на сцена со вкупно 20 филмски и ТВ настапи. Нејзините најзабележителни изведби се Ингрид Лофгрен во долготрајната шведска ТВ-серија Hem till byn и споредна улога како Хенриета Вергерус, сестрата на бискупот, во Фани и Александар од Ингмар Бергман .

Била наградена со Глумечката награда „Талија“ во 1966 година.

Филмографија Уреди

Година Филм Улога Белешки
1953 Маријана Девојка во клубот
1955 Kärlek på turné Келнерка во Лесјофорс Незабележано
1966 Адамсон и Свериге Тилда
1967 Розејана Соња Хансон
1968 Кој го видел како умре? Гунвор Мартенсон
1969 Адален 31 Карин, Ханс Мор
1981 Snacka går ju. . . Холгеус
1982 Авскедет Марија фон Фрејер
1982 Фани и Александар Хенриета Вергерус - Бископсгарден
1984 Polisen som vägrade ge upp Биргит Спјут 1 епизода
1996 Juloratoriet Главна медицинска сестра
2000 En rikedom bortom allt forstånd Елика Карлберг Кратко

Надворешни врски Уреди