Јужна Австралија (англиски: South Australia) е една од шесте сојузни држави на Австралија. Се граничи со Викторија и Нов Јужен Велс на исток, Квинсленд на североисток, Северната Територија на север, Западна Австралија на запад и Јужниот Океан на југ. Главен град е Аделаида.

Положба на Јужна Австралија

Поврзано уреди