Кахамарка-кечуански дијалект

Кахамарка-кечуанскиот е варијанта/ дијалект на кечуанскиот јазик кој се зборува во покраината Кахамарка во Перу. Сепак, јазикот никогаш не се зборувал низ целиот регион, туку само со одредени места, оние каде и денес е зборуван. Денес, овој дијалект е сериозно загрозен, и слабо се изучува од младите деца. Првата граматика на овој дијалект била издадена во 1976 година од Феликс Кесада.

Кахамарка-кечуански дијалект
Kashamarka Runashimi / Kichwa / Linwa
Застапен воПеру
Говорници10,000-30,000  
Јазично семејство
кечуански
  • кечуански II
    • јункајски
      • кахамарка-кечуански дијалект
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3qvc
Кахамарка-кечуански јазик
Писмо латиница
Пример Прв член од „Декларацијата за човекови права“
Текст Yumbay ollqokuna, warmikuna pullalla kashun leyninchiqkunawan. Manam ni pipapis kriyadunchu kanchiqllapa. Suqninchiq, suqninchiq atinchiqllapa yuyayta "imam alli, imam mana allichu" nishpa. Chayshina kaptin, shumaqta tiyashunllapa suq ayllushinalla.
Македонски Сите човечки суштествa се раѓaaт слободни и еднакви по достоинство и правa. Tиe се обдарени со разум и совест и требa да се однесувaaт еден кон друг во дуxот на општо човечкaтa припaдност.
Портал: Јазици

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди