Катерина Иванова-Банџо

македонски агроном


Катерина Иванова-Банџо (27 јануари 1922 во Скопје) — македонски агроном.[1]

Катерина Иванова-Банџо
Родена Катерина Иванова
27 јануари 1922 (1922-01-27) (98 г.)
Скопје, Кралство Југославија
Националност Македонка
Занимање агроном

БиографијаУреди

Во Скопје завршува основно образование и гимназија. Дипломирала на Земјоделскиот факултет во Земун (1948). По дипломирањето била избрана за асистент по специјално земјоделство на Земјоделско-шумарскиот факултет во Скопје. Хабилитира во 1960 година и станува доцент по предметот фуражно производство. Докторира на тема „Влијанието на еколошките фактори и на некои агротехнички мерки врз порастот и развитокот на еспарзетата во Скопската котлина“.

НаводиУреди

  1. Иванова-Банџо“. Македонска енциклопедија , книга I (А-Љ): стр. 585. (2009). Скопје: МАНУ.