Карл IX, исто така Карл (4 октомври 1550 – 30 октомври 1611 година), владеел како крал на Шведска од 1604 година до неговата смрт. Тој бил најмладиот син на кралот Густав I (вл. 1523–1560) и на неговата втора сопруга, Маргарет Лејонхуфвуд, брат на кралот Ерик XIV и на кралот Јован III, и вујко на Сигизмунд, кој станал крал и на Шведска и на Полска. По волја на неговиот татко, Карл го примил, по пат на апанажа, Војводството Седерманланд, кое ги вклучувало провинциите Нерке и Вермланд; но тој не стекнал вистинскa сопственост на нив, тоа го остварил дури по падот на Ерик и наследувањето на тронот на Јован во 1568 година.

Чарлс IX
Карл IX

И Карл и еден од неговите претходници, Ерик XIV (вл. 1560–1568), ги зеле нивните кралски броеви според фиктивната историја на Шведска. Тој всушност бил третиот шведски крал наречен Карл.

Тој дошол на тронот бранејќи ја протестантската кауза за време на сè понапнатите времиња на религиозни судири меѓу конкурентните секти на христијанството. Нешто повеќе од една деценија по неговата смрт, тие повторно ќе се разгорат во Триесетгодишната војна од 1618-1648 година. Овие конфликти веќе ја предизвикале династичката расправија вкоренета во верската слобода што го соборила внукот на Карл (Сигизмунд III) и го донела Карл да владее како крал на Шведска.

Неговото владеење го означило почетокот на последното поглавје (од некои датиран 1648) и на реформацијата и на контрареформацијата. Со смртта на неговиот брат Јован III од Шведска во ноември 1592 година, шведскиот престол отишол кај неговиот внук, хабсбуршкиот сојузник Сигизмунд од Полска и Шведска. За време на овие напнати политички времиња, Карл со паника гледал на наследството на тронот протестантска Шведска од страна на неговиот побожен римо-католички внук. Следеле неколку години верски контроверзии и раздор.

Додека кралот Сигизмунд престојувал во Полска, Карл и шведскиот совет за тајни владееле во името на Сигизмунд. По разни прелиминарни прелистувања, Риксдагот на имотите го принудил Сигизмунд да го абдицира тронот на Карл IX во 1595 година.  Со ова на крајот започнало речиси седум децениско спорадично војување бидејќи двете линии на поделениот Дом на Васа продолжиле да се обидуваат да ја обноват заедницата помеѓу полскиот и шведскиот престол со спротивставени контра-барања и династички војни.

Сосема веројатно,  династичкиот исход меѓу шведските и полските претставници на Домот на Васа ги влошило и радикализирало подоцнежните дејствија на европските католички принцови во германските држави, како што е Едиктот за враќање од 1629 година. Всушност, тоа ја влошило европската политика до напуштање или спречување на решавање на настаните со дипломатијата и компромисот за време на огромното крвопролевање во Триесетгодишната војна.

Војвода уреди

 
Војводата Карл (како што тогаш го нарекувале) во 1596 година од Х. Нуцел

Во 1568 година, тој бил вистински водач на бунтот против Ерик XIV. Сепак, тој не учествувал во плановите на неговиот брат Јован III против несреќниот крал по неговото затворање. Односите на Карл со Јован секогаш биле повеќе или помалку затегнати. Тој бил барем осомничен дека е вмешан во Морнеј заговорот за соборување на Јован III во 1574 година,[1] и бил еден од алтернативните регенти предложени од заговорниците на Заговорот од 1576 година. Тој немал симпатии со тенденциите за високата црква на Јован од една страна, и цврсто се спротивставил на сите напори на кралот да го ограничи неговиот авторитет како војвода од Седерманланд од друга страна. Благородништвото и поголемиот дел од Риксдагот на имотите го поддржале Јован. Меѓутоа, во неговите напори да го обедини царството, и Карл, следствено, (1587) се откажал од своите претензии за автономија во рамките на неговото војводство. Но, како што бил неколеблив калвинист, по религиозното прашање бил неподвижен. Работата довела до криза по смртта на Јован III во 1592 година. Наследник на тронот бил најстариот син на Јован, Сигизмунд III Васа, веќе крал на Полска и посветен католик. Стравот дека Сигизмунд би можел повторно да ја католилизира земјата го вознемирило протестантското мнозинство во Шведска - особено обичните жители и пониските благородници, а Карл се појавил како нивен шампион, а исто така и како бранител на династијата Васа од странското надворешно мешање.

Целосно поради него Сигизмунд како новоизбран крал бил принуден да ги потврди резолуциите на Синодот во Упсала во 1593 година, со што го признал фактот дека Шведска во суштина била лутеранска протестантска држава. Според договорот, Карл и Шведскиот совет за тајност ја делеле власта и владееле на местото на Сигизмунд бидејќи тој престојувал во Полска. Во следните 1593-1595 година, задачата на Карл била невообичаено тешка. Тој морал постојано да се спротивставува на реакционерните тенденции и директиви на Сигизмунд; тој, исто така, морал да го запре благородништвото кое се обидувало да ја зголеми својата моќ на сметка на отсутниот крал, што тој го направил со сурова строгост.

 
Војводата Карл го навредува трупот на Клаус Флеминг (Слика од Алберт Еделфелт, 1878 година, сопругата на Флеминг Еба Стенбок на десната страна)

Неопходноста го натерала да работи со свештенството и народот, а не со благородниците; оттука, Риксдагот на имотите под неговата регентска влада презел моќ и важност што никогаш претходно не ја поседувале. Во 1595 година, Риксдагот од Седеркопинг го избрал Карл за регент, а неговиот обид да го принуди Клас Флеминг, гувернер на Остерланд (тогашна Финска), да се потчини на неговата власт, наместо на власта на кралот, предизвикало граѓанска војна. Карл се обидел да ја зголеми својата моќ и кралот се обидел да управува со ситуацијата со дипломатија во текот на неколку години, додека Сигизмунд не добил дозвола од законодавниот дом на Комонвелтот да ги следи работите што ги делат неговите шведски поданици и извршил инвазија со платеничка војска.

Технички, Карл бил, без сомнение, виновен за велепредавство, а значителното малцинство од сите класи кои се придржувале кон Сигизмунд при неговото пристихнување во Шведска во 1598 година, неспорно се однесувале како лојални поданици. Во настаните што следеле, и покрај некои првични успеси, Сигизмунд ја загубил клучната битка кај Штангебро, и самиот бил заробен, како и принуден да предаде одредени шведски благородници кои биле прогласени за предавници од Карл и риксените, а потоа погубени во Линшепиншкиот колеж.[2] Бидејќи Сигизмунд бил поразен и прогонет, и како земјанин и како еретик за поголемиот дел од шведската нација, а неговото официјално затворање од страна на Риксдагот на имотите во 1599 година било, всушност, природно оправдување и по фактот легитимирање на позицијата на Карл. заедно, за истата седница на Ставот на Риксен бил да се именувал како владетел како регент.

Крал уреди

Конечно, Риксдагот во Линшепинг, 24 февруари 1604 година изјавил дека Сигизмунд абдицирал од шведскиот престол, дека војводата Карл бил признат како суверен. Тој бил прогласен за крал како Карл IX. Краткото владеење на Карл било непрекинато војување. Непријателството на Полска и распадот на Русија го вклучиле во прекуокеански натпревари за поседување на Ливонија и Ингрија, Полско-шведската војна (1600–1611) и војната во Ингрија, додека неговите претензии да тврди дека Лапонија му донела војна со Данска -Норвешка во последната година од неговото владеење.

Во сите овие борби, тој бил повеќе или помалку неуспешен, делумно поради фактот што тој и неговите сили морале да се спротивстават на супериорните генерали (на пр. Јан Карол Чодкевич и Кристијан IV од Данска) и делумно со чиста несреќа. Во споредба со неговата надворешна политика, внатрешната политика на Карл IX била релативно неважна. Имал за цел да го потврди и дополни она што веќе било направено за време на неговото регентство. Тој официјално станал крал до 22 март 1604 година. Првиот акт во кој се појавува титулата е од 20 март 1604 година; но тој бил крунисан дури на 15 март 1607 година.

 
Монета од 1607 година на која е прикажан Карл IX со кралската топка и жезло

Смрт и наследство уреди

Четири и пол години подоцна, Карл IX умрел во Нишепинг, на 30 октомври 1611 година, кога бил наследен од неговиот седумнаесетгодишен син Густав Адолф, кој учествувал во војните.[3] Како владетел, Карл е врската помеѓу неговиот голем татко и неговиот сè уште поголем син. Тој ја консолидирал работата на Густав I, создавањето на голема протестантска држава; го подготвил патот за подигање на протестантската империја на Густав Адолф.

 
Гробница на Карл IX, шведскиот крал во Штрангнас

Деца уреди

Тој се оженил, прво, со Ана Мари од Пфалц- Зимерн (1561–1589), ќерка на Луј VI, електор Палатин (1539–1583) и Елизабета од Хесен (1539–1584). Нивни деца биле:

 • Маргарета Елизабет (1580-1585)
 • Елизабет Сабина (1582-1585)
 • Луис (1583-1583)
 • Катерина (1584–1638), се омажила за принцот на Пфалц Цвајбрикен, станувајќи мајка на Карл X Густав.
 • Густав (1587–1587)
 • Марија (1588-1589)
 
Карл IX со Кристина, 17 век

Во 1592 година се оженил со својата втора сопруга Кристина од Холштајн-Готорп (1573–1625), ќерка на Адолф од Холштајн-Готорп (1526–1586) и Кристин од Хесен (1543–1604), и прва братучетка на неговата претходна сопруга. Нивни деца биле:

Тој, исто така, имал син со неговата љубовница, Карин Нилсдотер:

 • Карл Карлсон Гиленхилм (1574–1650), фелдмаршал

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

 •   Карл IX (Шведска) на Ризницата ?
 •   „Charles IX. King of Sweden“ . Нова меѓународна енциклопедија. 1905.
Карл IX (Шведска)
Роден(а): 4 октомври 1550 Починал(а): 30 октомври 1611
Владејачки титули
Незаземено
Последен владетел
Сигизмунд
Крал на Шведска
1604–1611
Наследник
Густав II Адолф

Наводи уреди

 1. Karin Tegenborg Falkdalen (2010). Vasadöttrarna (2). Falun: Historiska Media. ISBN 978-91-85873-87-6
 2. „Explore Linköping's historic quarters“. Visit Linköping. Архивирано од изворникот на 2023-03-30. Посетено на 10 June 2020.
 3. Dodge, Theodore Ayrault (1895). Gustavus Adolphus: a history of the art of war from its revival after the Middle Ages to the end of the Spanish Succession War, with a detailed account of the campaigns of the great Swede, and of the most famous campaigns of Turenne, Condé, Eugene and Marlborough. Greenhill Books. ISBN 1-853-67234-3.