Густав II Адолф бил крал на Шведска од 1611 до 1632, кој бил заслужен за основањето на Шведска како голема сила. Тој ја предводел Шведска на воена превласт за време на триесетгодишната војна, помагајќи да се одреди политичката, како и верската рамнотежа на моќта во Европа. [1][2][3]шведски: Stormaktstidenшведски: Gustav Adolf den storeлатински: Gustavus Adolphus Magnus

Често се смета за еден од најголемите воени команданти на сите времиња, со иновативна употреба на комбинирано оружје. Неговата најзначајна воена победа била Битката кај Брајтенфелд (1631). Со извонредна воена машина, добро оружје, одлична обука и ефикасна теренска артилерија, поддржана од ефикасна влада која може да обезбеди неопходни средства, Густав Адолф бил подготвен да стане главен европски водач. Сепак, тој бил убиен една година подоцна, во Битката кај Литцен (1632).

Во ера која се одликува со речиси бескрајна војна, Густав Адолф наследил три истовремени и тековни војни на неговиот татко на возраст од шеснаесет години. Две од нив биле гранични војни со Русија и Данска.[4]

За време на неговото владеење, Шведска се зголеми од статусот на регионална моќ на басенското крајбрежје на една од големите сили на Европа и модел на влада на рана модерна ера. Густав Адолф е познат како "татко на модерното војување", или прв голем современ генерал. Под негово покровителство, Шведска и Протестантската кауза развија голем број одлични команданти, како што е Ленарт Торстенсон, кој ќе ги победи непријателите на Шведска и ги прошири границите и моќта на империјата долго по смртта на Густав Адолф во битката. Несогласувањето на непријателите на Адолфс значело дека стана успешен книгоиздател во Европа, посебно со језуитски збирки..[5]

Наречен "Златен крал" и "Лав од север", тој ја направи Шведска една од големите сили на Европа, делумно преку реформа на административната структура. На пример, тој започнал со парохија регистрација на населението, така што централната власт би можела поефикасно да ги наплати и регрутира луѓето. Историчарот Кристер Јоргенсен тврди дека неговото достигнување во областа на економските реформи, трговијата, модернизацијата и создавањето на современата бирократска автократија било толку големо колку неговите експлоатирања на боиштата. Неговите домашни реформи, кои ја трансформираа назад, речиси средновековната економија и општество, всушност не беа само темелите за неговите победи во Германија, туку, исто така, апсолутно клучни за создавањето и опстанокот на Шведската империја.[6]

Тој е широко прославен од страна на протестантите во Европа како главен бранител на нивната кауза за време на Триесетгодишната војна, со повеќе цркви, фондации и други дела именувани по него, вклучувајќи го и Густав-Адолф-Верк.

Белешки уреди

Наводи уреди

  1. Nils Ahnlund/Michael Roberts Gustav Adolf the Great American-Scandinavian Foundation, New York, 1940
  2. Anders Fryxell Gustaf II Adolf Norstedts, Stockholm, 1894 p. 435
  3. Lis Granlund Riddarholmskyrkan, de svenska konungarnas gravkyrka Riksmarskalksämbetet, 1980 ill. p. 14 (GUSTAVUS ADOLPHUS MAGNUS)
  4. Same source, and the Quote continues "...hotade det första rikets existens." English "..did the first one endanger the existence of the realm."
  5. Murray, Stuart (2009). The Library: An Illustrated History. War and a Golden Age: Skyhorse Publishing. стр. 118.
  6. Jorgensen (2001) p 228