Калачевиот мост е мост во центарот на градот Копривштица, Бугарија над реката Тополница.

Бозова куќа и Калачев мост

Калачевиот мост е изграден во 1813 година со средства на чорбаџијата Хаџи Најден Калачев. Тој е познат и како „Мост Прва пушка“ за тоа што на 20 април 1876 година овде Георги Тиханек го убил турскиот мудир Кара Хусеин, со чија кров револуционерот Тодор Каблешков го напишал прочуеното Крваво писмо до револуциониот комитет во Панаѓуриште. Овој акт се смета за почетокот на Априлското востание.

Денес во близина се наоѓа „Споменикот Прва пушка“, посветен на овој подвиг.

Надворешни врски

уреди