Кадуски јазици

Кадуските, Кадуглиско-кронгоски или тумтумски јазици сочинуваат мало јазично семејство. До 1981 година, овие јазици биле сметани за дел од кардофанските јазици, но од тогаш тие се дел од нилосахарските јазици. Како и да е, доказите за класифицирање се мали и може лесно да се направи нова класификација.[1]

Кадуски јазици
тамтумски јазик / кадуглиско-кронгоски јазик
Географска
распространетост:
Судан
Класификација:нилосахарски?
  • кадуски јазици
Гранки:
Западни
Централни
Источни

ПоделбаУреди

НаводиУреди

  1. Gerrit Dimmendaal, 2008. "Language Ecology and Linguistic Diversity on the African Continent", Language and Linguistics Compass 2/5:843ff.

Користена литератураУреди

  • Thilo C. Schadeberg. 1981. "The classification of the Kadugli language group". Nilo-Saharan, ed. by T. C. Schadeberg and M. Lionel Bender, pp. 291-305. Dordrecht: Foris Publications.

ПоврзаноУреди

Кардофански јазици
Нилосахарски јазици