Кејгаски јазик

Кејгаскиот јазик или познат под имињата ајганшки, демички, кејга-ал-хејлски, кејга-тимероски или јегаски е кадуски јазик кој се зборува во Судан од околу 6.070 жители. Овој јазик е дел од западната подгрупа на кадуски јазици. Јазикот се пишува со латиница и ги има следните дијалекти: демички и кејгаски дијалект.[1]

Кејгаски јазик
Застапен воСудан
ПодрачјеКардофан
Говорници6.070 (1984)  
Јазично семејство
кадуски јазици
  • западни
    • кејгаски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3kec

НаводиУреди

ПоврзаноУреди